25 Mai- Ziua Eroilor

Ziua Eroilor este declarată sărbătoare națională în Romania, sărbătoare în care sunt amintiți toți cei care și-au pierdut viața pe câmpul de luptă.

În fiecare an, Ziua Eroilor este celebrată în ziua sărbătorii creștine a Înălțării Domnului, adică la 40 de zile de la Sfintele Paști, sărbătoare care este cunoscută în popor și sub denumirea de Ispas. În această zi, creștinii se salută cu ,, Hristos S-a Înălțat !,, și ,, Adevărat S-a Înălțat! ,, .

Ziua Eroilor în aceeași zi cu Înălțarea, a fost hotărâtă și de Sinod, în anul 1920 și ulterior consfințită prin două hotărâri sinodale în anii 1999 și 2001 ca fiind sărbătoare națională bisericească.

Sursă:Inaltarea Domnului Traditii – Bing

În perioada comunistă, Ziua Eroilor a fost schimbată la data de 9 mai, după care s-a revenit la data inițială.

Se păstrează tradiția și acum, iar în toate bisericile din țară și din străinătate, în această zi se face pomenirea eroilor români ce au căzut pe toate câmpurile de luptă de-a lungul veacurilor pentru libertate, dreptate, credință, dar și pentru apărarea țării și întregirea neamului.

În fiecare an de Ziua Eroilor, sunt organizate evenimente atât în capitală cât și în celelalte orașe mai mari din România.

La fiecare celebrare, autoritățile se pregătesc pentru această sărbătoare, fiind una foarte emoționantă pentru poporul român.

Sursă:evenimente ziua eroilor – Bing

Anul acesta vor avea loc urmatoarele evenimente:

Ministerul Apărării Naționale va organiza pe data de 25 mai 2023 ceremonii în București, la Mormântul Ostașului Necunoscut, Monumentul eroilor căzuți în misiune în teatrele de operații și pe teritoriul României, la Cimitirul Militar Ghencea, Cimitirul Israelit “Filantropia”, Monumentul Eroilor Patriei și Cimitirul Eroii Revoluției.

De asemenea, Ministerul Educației Naționale a decis schimbarea programului dedicat acestei zile, iar elevii vor avea ocazia să se întâlnească cu veterani de război și să participe sau să organizeze alături de cadrele didactice spectacole omagiale. Autoritățile administrației publice locale vor organiza în această zi diferite evenimente, printre care se numără expoziții tematice, simpozioane și programe proprii de evocare a memoriei eroilor României.

Surse: Ziua Eroilor 2023: Când se sărbătorește și ce semnificație are această zi? – KANAL D2

Ziua Eroilor – Ce Semnifică și La Ce Manifestări Poți Participa | Libertatea

Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român | Ziua Veche