Noutăți

13 Mai – Ziua Internațională a Dorului

Dedicată persoanelor care se află în afara țarii, departe de cei dragi și care resimt sentimente nostalgice când vine vorba de copilărie, „Ziua Internațională a Dorului” a apărut din inițiativa membrilor trupei Vunk care și-au dorit ca acest sentiment unic să fie transformat dintr-o simplă emoție, într-o sărbătoare. Pe data de 13 mai 2015, România a sărbătorit pentru prima dată „Ziua Internațională a Dorului”.

Credit foto: https://www.radioresita.ro/fapt-divers/13-mai-ziua-dorului

În ceea ce privește simbolistica acestei sărbători, într-un interviu realizat pentru Europa Fm în data de 13 mai 2017, Cornel Ilie, vocalistul trupei Vunk a relatat motivele care stau la baza voințelor de a exista în România și o sărbătoare a dorului: „Ziua Dorului s-a născut din două nevoi: o dată nevoia de a lansa un cântec și în al doilea rând din nevoia, tot așa, de a spune o poveste. Ziua aceasta vine să conștientizeze o emoție care pentru unii este negativă. E o emoție pe care o trăim în fiecare zi la foarte multe niveluri, o trăiești nu doar o dată pe zi, o trăiești de foarte multe ori, nu doar față de o persoană, față de o aromă, o perioadă, un cântec, un sunet sau un loc. Este o emoție atât de prezentă, atât de importantă care te poate conduce să faci foarte multe lucruri, și bune și mai puțin bune încât mirarea mea a fost: cum de nu există așa ceva în toată lumea asta, sub o formă sau alta?”.

Credit foto: https://www.youtube.com/watch?v=zsSPWk2xrZo&ab_channel=EuropaFM

Anul 2023 este anul în care România sărbătorește pentru a opta oară această sărbătoare. Dar totuși:

 Ce este dorul?

Conform avantaje.ro, dorul reprezintă un centralizator al tuturor amintirilor, de orice tip, despre oameni, senzații, trăiri și vise, care „nu-ți cere să plângi, ci doar să-l accepți și să-l lași să te însoțească mai departe”.

Din punct de vedere etimologic, conform antena3.ro, termenul „dor” nu are echivalent în nicio altă limbă din lume, așadar nu poate fi tradus. Făcând parte din top 3 cuvinte de netradus, pe lângă termenii: „doină” și „colindă” din „Dicționarul Internațional de termeni literari”, proiect organizat de UNESCO, termenul „dor” își are proveniența din latinescul „dolus” a cărei semnificație este „durere”. La nivel mondial, doar câteva limbi au termeni care din punct de vedere fonetic, se aseamănă cu termenul „dor” dar semnificația lor este cu totul alta: în franceză „deuil” care se traduce doliu iar în spaniolă „dolor” care înseamnă durere.

Tot în această simbolistică a dorului se încadrează și poeziile marilor personalități literare, dintre care amintim: Mihai Eminescu – „Mai am un singur dor: „Mai am un singur dor, în liniștea serii, să mă lăsați să mor, la marginea mării” și Nichita Stănescu – „Dor” :„Nici o pasăre nu zboară noaptea, numai eu de dor de tine zbor noaptea” ; „Cântec de dor”: Nici nu-mi mai amintesc ce cântai. Poate ceva despre crengile şi apele care ţi-au cutreierat nopţile. Sau poate copilăria ta care a murit undeva, sub cuvinte. Nici nu-mi mai amintesc ce cântai.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *