Noutăți

Cât costă masa de Paște în 2023?

În apropierea sărbătorilor pascale, achiziționarea la un preț cât se poate de decent al produselor necesare pregătirii pentru masa de sărbătoare, a constituit întotdeauna un punct de interes pentru românii de pretutindeni. Din acest motiv, întreaga comunitate de consumatori își îndreaptă atenția spre locurile unde prețul produselor se conformează cât mai bine cu posibilitățile fiecăruia. Însă cât de scumpe au devenit alimentele de bază de fapt?

Credit foto: https://www.wall-street.ro/articol/Lifestyle/296136/paste-2023-ce-recomandari-de-vacante-si-mancare-pentru-masa-de-paste-are-chatgpt.html

În urma unor verificări efectuate printre produsele piețelor, cu scopul de a stabili cu exactitate un interval în care se încadrează prețurile alimentelor indispensabile de pe masa de Paște, în Piața Gării din Baia Mare spre exemplu, băimărenii adepți ai produselor Bio, este important să ia în considerare următoarele prețuri: cartofii – 3,50 – 4,00 kg; ceapa – 6 lei kg; morcovi – 6 lei kg. Dintre verdețuri, nelipsite și acestea din compoziția preparatelor pentru masa de Paște se enumeră: ceapa verde – între 2 și 5 lei legătura în funcție de numărul de bucăți, pătrunjelul – 1 leu legătura și spanacul ­– 12 lei kg. Dintre produsele lactate: brânza și smântâna de vacă – 20 lei kg, brânza de oaie  – 40 lei kg, 1l lapte de vacă – 5 – 10 lei. Produse de bază, principale ingrediente pentru gospodine când vine vorba de prăjituri, ouăle se găsesc la prețul de 1,20 – 1,50 lei bucata, iar în supermarket-uri, 20 de lei cofrajul a câte 30 de bucăți fiecare.

Reprezentând din totdeauna o tradiție specifică Sărbătorilor Pascale care amintește de jertfa egiptenilor săvârșită cu scopul de a scăpa de urgiile Divine, carnea de miel este printre principalele alimente nelipsite din meniul festiv, întrucât odată cu întoarcerea de la Liturghia Învierii, aceasta reprezintă una dintre bucatele care anunță finalizarea postului. Carnea de miel se găsește în supermarket-uri cu prețul pornind de la 54,90 lei kg, iar în măcelării în bucăți, fie jumătăți sau sferturi, a căror preț vor urma a fi stabilite în funcție de greutate. Tot în acest context al produselor de origine animală, cu un rol fundamental în pregătirea preparatelor tradiționale se enumeră și carnea de porc, care se regăsește în măcelării și supermarket-uri în diverse sortimente și prețuri: cotlet de porc – 29,50 lei kg – măcelării; 21.99 – 27.99 kg – supermarket; ceafă de porc fără os – 29,50 lei kg, pulpă fără os – 25 lei kg.

Considerat încă din perioada Antichității drept un simbol al fertilității, conform jurnalul.ro, iepurașul a fost cel care în mentalitatea populară, ar fi dăruit ouă roșii în Joia Mare, iar pe cele colorate în noaptea de dinaintea Paștelui. Astăzi însă, în perioada Sărbătorilor Pascale, reprezentarea grafică a iepurașului în publicitate creează furori în rândul copiilor, considerându-l drept cel care oferă cadouri copiilor cuminți. Astfel, în ceea ce privesc surprizele dulci, figurinele și ouăle de ciocolată se găsesc în supermarket-uri la prețuri diferite, în diverse sortimente: ouăle de ciocolată – 4,79 – 6,39 lei iar figurinele de Paște  – 10,10 – 47,39 lei.

Și pentru că o masă îmbelșugată de sărbătoare nu poate fi completă fără un desert substanțial, prăjiturile, fie ele de casă sau de cofetărie, se află printre cele mai căutate produse de către gospodine în perioada sărbătorilor, tocmai datorită faptului că reprezintă o alternativă accesibilă când vine vorba de oaspeți, și pentru că încununează eforturile depuse în crearea de preparate cât mai consistente și delicioase. Astfel, atât în cofetării, cât și în bucătăriile gospodinelor amatoare a acestui sector, kg de prăjitură pornește de la prețul de 70 de lei, în funcție de felul și gramajul acesteia.

Cu toate acestea, luând în considerare scumpirile semnificative pe care piața românească le înregistrează în prezent, conform click.ro, anul 2023 este anul în care românii vor fi mai temperați în ceea ce privesc cumpărăturile, rezultând în urma unui studiu realizat de Reveal Marketing Research că pentru 75% dintre români, masa de Paște va fi una cu totul și cu totul diferită față de anii precedenți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *