În perioada 22-24 noiembrie la Baia Mare a avut loc un eveniment derulat sub titulatura de „XGEN Conference”, care are drept scop pregătirea studenților pentru o carieră de succes.
XGEN este un concept dedicat generației viitoare (neXt GENeration) în jurul căruia lucrează un grup entuziast de cadre didactice, studenți, reprezentanți ai mediului economic și a autorităților locale care doresc să ofere șanse pentru o viață mai bună pentru generației următoare. XGEN se află la cea de-a V-a ediție. Până acum au fost organizate două ediții fizice: în 2018 și 2019, la care au participat peste 650 de studenți. Iar din pricina pandemiei, edițiile din 2020 și 2021 au fost organizate în mediul online.
Președintele comitetului de organizare a conferinței XGEN, ediția a V-a, conf. univ. dr. Cosmin Sabo a împărtășit câteva impresii despre cum s-a desfășurat ediția de anul acesta într-un miniinterviu.

- Cum s-a conturat ideea organizării unei conferințe de asemenea anvergură la Baia Mare și ce efort material și uman presupune?
„Această idee are destul de mulți ani de construcție în spate… și se datoreză faptului că noi cei care ne ocupăm de organizarea acestui eveniment credem că acesta este un mecanism prin care studenții se pot dezvolta , învăța și după aceea să fie mai bine pregătiți când își vor finaliza studiile, pregatiți, bineînțeles pentru acea etapă când vor merge în câmpul municii.”
2. Ne puteți vorbi pe scurt despre edițiile anterioare și prin ce credeți că se remarcă cea din acest an?
„Am început prima ediție în 2018, a fost un moment deosebit, 100 de ani de la Marea Unire, gândindu-ne la acești 100 de ani de la Marea Unire , după cum am spus trebuie să învățăm ceva din ce s-a întâmplat, cu bune și rele și să privim mai departe spre următorii 100 de ani, de aceea evenimentul se numește XGEN Next 100 , XGEN fiind în fapt o denumire care vine din Next Generation pentru că acest eveniment este realizat pentru generațiile care în anii ce vin vor fi decidenții din aceasta țară.”
3. Cum se valorifică rezultatele conferinței și cine sunt principalii beneficiari ai contribuțiilor aduse?
„Principalii beneficiari sunt studenții. Începând cu acest an am introdus, printr-un parteneriat cu Inspectoratul Școlar și zona preuniversitară astfel încât (studenții) să învețe cum se realizează lucrurile într-o manieră cât mai aproape de zona științifică, să învețe să vorbească unui public, nu de puține ori numeros. Ei sunt principalii beneficiar! Iar acest an a fost unul absolut special pentru că la această ediție am avut aproximativ 200 de lucrări științifice ale studenților de la: licență, master, doctorat, dar din aceste 200, aproximativ 30 au fost ale elevilor deci practic mediu preuniversitar. Este un lucru extraordinar pentru că nu numai că au fost atât de multe, dar a fost lucrări de la mai mult de 10 universități din țară și străinătate și eu spun că asta arată încrederea pe care o au și alții în acest eveniment și dimensiunea pe care o primește an de an…”
Întregul miniinterviu îl găsiți pe YouTube, pe canalul Jurnalism CUNBM
Deschiderea oficiala a conferinței XGEN, ediția aV-a la Centrul Universitar Nord din Baia Mare