Data de 12 iulie este una memorabilă pentru întreg poporul pakistanez, deoarece în fiecare an este celebrată ziua de naștere a Malalei Yousafzai, o activistă tânără de origine pakistaneză, care la vârsta de doar 17 ani a reușit să obțină Premiul Nobel pentru promovarea drepturilor omului.
„Ziua lui Malala nu este ziua mea. Astăzi este ziua fiecărei femei, a fiecărui băiat și a oricărei fete care și-a ridicat vocea pentru drepturile lor.” – (Malala Yousafzai)
Născută pe 12 iulie 1997, Malala este cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel, datorită luptei pentru accesul la educație al tuturor femeilor din țara sa natală, loc unde talibanii au interzis acest lucru.
A urmat cursurile la școala de fete înființată de educatorul Ziauddin Yousafzai, tatăl său și, atrasă fiind de meseria acestuia, a dezvoltat o pasiune pentru setea de cunoaștere, încă de la o vârstă fragedă, conform informațiilor oferite de https://www.diane.ro/2021/07/12-iulie-ziua-lui-malala.html. În anul 2007 când talibanii au invadat orașul, interzicând tuturor femeilor să mai meargă la școală, Malala a început să lucreze la un blog unde împărtășea împreună cu internauții aspectele vieții din timpul stăpânirii triburilor talibane. Tot în cadrul blogului, tânăra și-a susținut dorința arzătoare de a avea acces la educație și mai bine de 3 ani a luptat împreună cu tatăl său pentru dreptul fetelor și femeilor la educație.
Lucrurile au luat o întorsătură drastică, când la data de 9 octombrie a anului 2012, Malala a fost împușcată în cap de către talibanii înarmați, datorită militărilor ei asupra drepturilor femeilor. Timp de mai multe zile a fost supusă la numeroase intervenții chirurgicale și întregi ședințe de terapie pentru a se recupera.
„Teroriștii au crezut că îmi vor schimba obiectivele și îmi vor opri ambițiile, dar nimic nu s-a schimbat în viața mea, cu excepția acestui fapt: slăbiciunea, teama și lipsa de speranță au murit. Puterea, puterea și curajul s-au născut. Sunt aici pentru a vorbi despre dreptul la educație al fiecărui copil.”
Datorită acțiunilor sale militante asupra drepturilor femeilor, triburile talibane și-au făcut un plan bine pus la punct pentru a-i curma viața.
Pe 12 iulie 2013 Malala a solicitat Organizației Națiunilor Unite accesul la nivel mondial la educație, drept urmare ONU a stabilit această zi ca fiind „Ziua lui Malala”. La vârsta de 18 ani a reușit să deschidă o școală în Liban pentru toți refugiații sirieni, cu ajutorul Fondului Malala care oferă educație tuturor fetelor cu vârsta cuprinsă între 14 și 15 ani.
Tot în același an a publicat prima carte în limba engleză intitulată „I Am Malala: The Girl Who Stood Up for Education and Was Shot by the Taliban”. În România cartea semnată de Malala Yousafzai împreună cu Christina Lamb, apare sub denumirea „Eu sunt Malala. Povestea fetei care a luptat pentru educație și a fost împușcată de talibani.”, apărută la Editura Polirom în 2014.
Astăzi, activista are 26 de ani, este stabilită în Birmingham, absolventă în Filosofie la Universitatea din Oxford și luptă în continuare pentru drepturile tuturor femeilor, fiind un exemplu pentru toți tinerii cărora le este frică să vorbească și să lupte pentru dreptatea cuvenită.
Chiar dacă a crescut, Malala va rămâne cunoscută în rândul oamenilor drept „copilul care a schimbat lumea”.