Noutăți

1 iunie – Ziua Internațională a Copilului

„De unde sunt eu? Sunt din copliăria mea. Sunt din copliăria mea ca dintr-o țară!”- Antoine de Saint-Exupery  

Scurt istoric:

Ziua Copilului a început în a doua duminică a lunii iunie, în 1857, sub îndemnul reverendului Dr. Charles Leonard, pastor în cadrul Bisericii Universaliste a Răscumpărătorului din Chelesea, Massachusetts. El a numit această zi drept „Ziua Trandafirului”, deși mai târziu a fost numită „Duminică de flori” și apoi „Ziua Copilului”. 

Cum a luat naștere această zi?

În anul 1925, prin intermediul Conferinței Mondiale pentru Bunăstarea Copiilor de la Geneva, a avut loc o dezbatere privind ziua specială dedicată copiilor. Ulterior, în luna noiembrie a anului 1949, la Moscova, Federația Democratică Internațională a Femeilor a adoptat decizia conferinței de la Geneva.  

Ideea de a avea o zi internaţională i-a venit lui Rubab Mansoor, elev în clasa a VIII-a şi a fost acceptată şi adoptată de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în anul 1954. Astfel, în data de 14 decembrie 1954, ONU a recomandat tuturor țărilor să creeze o zi dedicată copilului, alegând o dată favorabilă pentru fiecare guvern în parte.  

Când o sărbătorim?

Ziua Internațională a Copilului este o sărbătoare adresată tuturor copiilor de toate vârstele din întreaga lume. Unele țări celebrează această zi la data de 20 noiembrie, fiind ziua care a fost adoptată de către Declarația ONU pentru Drepturile Copilului. În România, însă, Ziua Copilului este sărbătorită la data de 1 iunie. Din 16 noiembrie 2016, data de 1 iunie a devenit sărbătoare legală în care nu se lucrează.  

Multe țări au ales ziua de 1 iunie pentru a-i sărbători pe copii, deoarece este și prima zi de vară. Dar cu toate acestea, 20 noiembrie rămâne o dată foarte populară pentru sărbătorirea Zilei Copilului în țări precum Canada, Italia, Suedia, Spania sau Olanda.  

Ce sărbătorim?

Această zi este o ocazie pentru a le aduce zâmbetul pe buze copiilor și a-i face să se simtă cei mai speciali. Obiceiurile legate de această zi pot fi influențate de mulți factori, pornind de la poziția geografică și până la preferințele din cadrul familiei.  

În România, cu ocazia acestei zile sunt oferite copiilor de toate vârstele dulciuri, jucării, baloane colorate, hăinuțe, dar și alte obiecte pe care ei și le doresc. De asemenea, Ziua Copilului este o oportunitate foarte bună de a organiza petreceri surpriză, evenimente și activități dedicate copiilor. În final, cele mai însemnate lucruri pentru un copil sunt atenția familiei și timpul petrecut împreună cu membrii acesteia. 

Ziua aceasta specială, este, de altfel, și un prilej grozav de bucurie pentru toți oamenii, nu numai pentru copii! Cu toții își pot aminti de copilărie și pot celebra această perioadă semnificativă din viața lor, căci în sufletul fiecăruia se va afla tot timpul un copil. Este o zi magică, plină de emoții puternice, individuale și cu adevărat specială! 

Știați că:

Ziua Copilului a fost sărbătorită pentru prima dată în Turcia, în data de 23 aprilie 1920?  

– Franța celebrează pe 6 ianuarie Ziua Familiei, în loc de Ziua Copilului? 

– În India, Ziua Copilului se celebrează în data de 14 noiembrie, pentru a reaminti de un prim-ministru al țării, ce îndrăgea foarte mult copiii – Jawaharlal Nehru? 

– În Australia, oamenii sărbătoresc Săptămâna Copiilor?  

Ziua copilului este cea mai bună ocazie de a sărbători copilăria, de a oferi sprijin copiilor, de a inspira comunitatea și familia noastră, de a aprecia și iubi copiii și de a-i pregăti pentru un viitor sănătos, fericit și plin de succese. Prin gingășia lor copiii sunt ușor de iubit. Calitatea sufletului copilului este nealterat. Sinceritatea și puritatea lui ne impresionează. Voia bună, surâsul gingaș al copiilor sădește în noi speranța de mai bine și puterea de a merge mai departe.  

Surse informații:

https://www.twinkl.ro/event/ziua-internationala-a-copilului-2023

https://identitatea.ro/1-iunie-ziua-copilului-istoric/

https://www.goldenparty.ro/blog/1-iunie-ziua-copiilor-semnificatie-istoric-traditie

https://ro.wikipedia.org/wiki/Ziua_Copilului

https://www.agerpres.ro/documentare/2022/06/01/1-iunie-ziua-internationala-a-copilului-onu–927152